Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Bunicii ca niște copii

Fotografie de Kampus Production pe Pexels.com

Tataie, este bunicul din partea mamei, singurul bunic pe care îl mai am. Îi spun așa pentru că m-am obișnuit de mică, așa se spune la noi la țară, nu prea se spune ”bunicule”.

La aproape 80 de ani se ține destul de bine, da, nu mai are puterea ca înainte, dar uneori face mai multă mișcare decât mine și cu asta eu nu glumesc. Singurul lucru care îl supără, mai ales la masă este un tremurat al mâinilor, când a observat asta prima dată evita să mai mănânce cu noi la masă.

-Tataie, de ce nu vrei să mănânci cu noi?

-Îmi tremură mâna, îmi cade din lingură, cum să mănânc cu voi?

-Tataie, ai uitat ce poveste mi-ai spus când eram mică?

Povestea spusă de tataie era una simplă dar plină de morală. Un bătrân ajuns la imobilitate ajunsese o greutate pentru fiul său așa că acesta l-a pus într-un coș cu intenția să îl abandoneze pe câmp. În momentul acela nepotul a spus ” Tată să aduci coșul înapoi, să te duc și pe tine cu el la bătrânețe.”.

În cele din urmă a înțeles că îl iubim oricum și mănâncă cu noi la masă, doar că de fiecare dată încercăm să îl facem mai comod, de exemplu îi dăm mai mult lingura și mai puțin furculița, nu ne uităm fix la el dacă îi mai scapă din lingură, îi așezăm un prosop pe pantaloni.

-Tataie, îți curăț o bucată de pește?

-Da. Dacă mănânci și tu, altfel nu am încredere că scoți toate oasele.

Glumea cu mine, el știa că eu nu mănânc pește cu oase. Într-o zi pisica a luat un os și îi rămăsese în gât, cu mult chin eu și tataie l-am scos, iar de atunci eu am rămas cu teamă de oase de pește.

-Nu mănânc tataie, a zis lumea că sunt grasă.

-Eee , ******** ( nu pot reproduce înjurătura)🤣🤣🤣 pe lume, ce îți dă ea să mănânci. Știe ea când tu ai fost bolnavă? Nu te mai lua tataie după lume, a devenit rea rău.

-Doar atât mănânci?

-DA, țin la ”siluetă”.

Tataie a fost mereu slab, niciodată nu a fost gras sau măcar pufos, mereu îi spun că sunt geloasă pe el. Îmi place să glumim tot timpul și încerc să îl sun cel puțin odată pe zi, știu că așteaptă, iar dacă se întâmplă uneori să am ceva de făcut dimineață și uit până în ora 10, se duce să vadă dacă are telefonul stricat sau să mă sune mami, așa verifică el că sunt bine.

2 gânduri despre „Bunicii ca niște copii

  1. În copilarie, vazînd batrânii carora le tremurau mâinile, mama îmi zicea ca acestia au fost oameni buni si ca au dat mult de pomana, din aceasta cauza le tremura mâinile.:)
    Bunicul tau este unul dintre putinii bunici binecuvântati de Dumnezeu cu o nepoata adevarata,empatica si înteleapta, însa multi bunici (copii) sunt în lume aceasta minunata, abandonati de proprii lor copii, nepoti si uneori chiar de (con)soarta,uitati, abandonati de cei dragi în case si camine speciale, amenajate pentru a-i pregati de …plecare, dincolo de nori, într-o lume în care nu mai exista luna, stele, soare si sisteme „planetare” diferentiale, dictatoriale, un loc de odihna pe care, Dumnezeu l-a pregatit prin Fiul omului, Hristos, pentru fiecare om, sfânt sau pacatos.
    Zile însorite, binecuvântate, si fericite, draga Irina !

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: